Select your language

Welcome to the FroQ blog

Désolé, cet article est seulement disponible en Anglais et Hollandais.
Leider ist der Eintrag nur auf Englisch und Holländisch verfügbar.
這個博客只提供英語和荷蘭語

Press ready of press friendly

Author: FroQ. Published on 18 juli, 2014.

press-readyIn Packaging Design Executie speelt de drukfile een cruciale rol. Richten wij ons op één specifieke drukpers of gaan wij global met een gestandaardiseerd digitaal drukfile?

Press ready of press friendly
Bij FroQ is de grafische techniek een dagelijks onderdeel van de werkzaamheden. Een belangrijk aspect is het produceren en aanleveren van digitale drukfiles van die drukker. Voor de ene merkeigenaar zijn dat nog press ready files voor de ander press friendly. Deze benamingen slaan op de wijze waarop een file is opgebouwd. Een materie waar wij graag wat dieper op in gaan.

Terminologie
Press ready is een file dat is opgebouwd voor één specifieke drukker en zelfs één specifieke drukpers. Press friendly is een file, dat is opgebouwd conform de ISO V2 standaard. Volledig toegespitst op een specifieke druktechniek maar niet gelimiteerd tot één drukpers.

Historisch perspectief
Nog niet zo lang geleden was de drukker de absolute spil in het grafische proces. Hij ontving het artwork van het designbureau, verzorgde de lithografie en de drukvormen. Maakte een drukproef, draaide de oplage en leverde een aantal weken later het gedrukte materiaal uit. Dat was nog in de tijd dat een verpakking een levenscyclus had van drie tot vijf jaar.

Tegenwoordig wordt van merkeigenaren verwacht dat zij snel schakelen om het hoofd te bieden aan voortdurend veranderende economische, demografische en milieufactoren. Inkopers schrijven jaarlijks aanbestedingen uit, duurzaamheid speelt een grote rol en de overheid speelt met regelgeving in op de kritische en mondige consument. Daardoor is de ‘shelf life’ van verpakkingen aanzienlijk korter dan voorheen en zijn jaarlijkse wisseling van drukker heel normaal.

Merkeigenaren zijn gedwongen om flexibel in te spelen op deze ontwikkelingen. De traditionele manier van werken voldoet niet meer. Je kunt niet meer gebonden zijn aan één drukker of zelfs aan één specifieke drukpers. De ontwikkelingen in packaging design executie vragen om een andere aanpak.

ISO V2
Het antwoord op deze veranderende situatie is standaardisatie. Het is extreem belangrijk voor zowel de merkeigenaar als de drukker. Al sinds 1996 is er een internationale standaard voor offset drukken: ISO 12467, beter bekend als de ISO V2 standaard. Het is een gedetailleerde beschrijving van handelingen, normeringen, meetwaardes en te leveren materialen die plaatsvinden in de hele keten. Dus de artwork studio, lithograaf, plaatmaker en drukker werken volgens hetzelfde bewezen principe.
In dit gestandaardiseerde proces is de voorspelbaarheid van het eindresultaat geborgd en ben je niet meer gebonden aan die ene drukpers. Er ontstaan geen onaangename verrassingen tijdens het drukproces en het garandeert daarnaast een correct resultaat in kwaliteit en levertijd.

De ISO V2 standaard maakt het mogelijk om wereldwijd een 100% consistent en het hoogst bereikbare drukresultaat te behalen.

De voordelen van ISO V2
In de press ready procedure levert de drukker vaak specificaties aan met een veilige marge. De gulden middenweg waarop het technisch niet fout kan gaan binnen zijn proces en materialen. Goed te drukken maar het optimaal haalbare resultaat wordt niet bereikt. Dit file is vaak ‘gesloten’ zodat de drukker zelf niets kan of mag veranderen om het resultaat te verhogen.

Het press friendly proces stelt de drukker in staat zijn vakmanschap aan de keten toe te voegen. Waardoor in druk het hoogst haalbare resultaat wordt bereikt. Hij weet immers als geen ander wat de karakteristieken van de pers zijn en hoe hij die het beste kan benutten. De ISO V2 standaard geeft hem de ruimte om zijn eigen printer specificaties toe te voegen.

Bij FroQ wordt elk stukje drukwerk geanalyseerd. Wij ervaren dat wij binnen het ISO V2 proces veel dichter, meestal bovenop het goedgekeurde packaging design zitten. Juist omdat wij tot het maximaal haalbare van een pers gaan en niet de veilige middenweg volgen.

De merkeigenaar heeft binnen dit proces de mogelijkheid om te ‘shoppen’. De trend om jaarlijks van drukker of leverancier te wisselen kan zonder meerkosten gerealiseerd worden. Hij is tenslotte niet aan een specifieke pers gebonden.

ISO V2 is een wereldwijd geaccepteerde standaard. In principe zijn de corporate kleuren dus overal gelijk of het nu in Italië of Oezbekistan wordt gedrukt. En niet alleen is de eerste print run van een hogere kwaliteit, de consistentie van repeat orders is gelijk aan de eerste. Keer op keer.

FroQ en ISO V2
ISO V2 is hard op weg om de wereldstandaard te worden voor alle druktechnieken. Dus niet alleen voor offset maar ook voor flexo en diepdruk. Wij dragen actief bij aan de ontwikkeling van deze standaard. Onder andere door deel te nemen aan groepen die het gebruik en de ontwikkeling stimuleren. En uiteraard in onze dagelijkse contacten met drukkers wereldwijd die onze projecten onderhanden hebben.

Neem gerust vrijblijvend contact met ons op als u meer wilt weten over wat dit voor uw organisatie kan betekenen, want

We love to talk packaging…