Select your language

Welcome to the FroQ blog

Désolé, cet article est seulement disponible en Anglais et Hollandais.
Leider ist der Eintrag nur auf Englisch und Holländisch verfügbar.
這個博客只提供英語和荷蘭語

Nieuwe etiketteringsregels komen er aan

Author: FroQ. Published on 5 november, 2012.

Het lijkt nog ver weg maar over twee jaar al moeten producenten – zowel A-merken als private labels – voldoen aan de nieuwe Europese verordening.

Voedselinformatieverstrekking

Deze verordening (officieel  EU verordening Nr. 1169/2011)  is vooral bedoeld om consumenten op een betere manier van informatie te voorzien. Vanwege de specifieke eisen die de Europese Unie stelt in deze verordening heeft de invoering ervan echter ook direct gevolgen voor het design, het artwork en de pre-press activiteiten voor packaging. Leveranciers en verkopers – o.a. supermarkten, hypermarkten – moeten hier nu al rekening mee gaan houden.

December 2014 is een uiterst belangrijke moment. De verordening, die in oktober 2011 werd gepubliceerd, gaat in verschillende etappes van start en zal overgangstermijnen hanteren. December 2014 is de ingangsdatum waarop alle verpakkingen waar nu reeds een voedingswaarde declaratie op vermeld staat moeten voldoen aan de nieuwe verordening. Het is dus belangrijk om, met het oog op informatie vergaren, voorraden monitoren en grote hoeveelheden aan te passen SKU’s, nu al een project voor het packaging management van voedingsproducten op te starten.

Consumenten willen meer en betere informatie

De nieuwe regels gaan vooral over het beter informeren van consumenten. Informatie over voedingsproducten moeten straks aan nieuwe, uitgebreidere, eisen voldoen. Voedselinformatie moet beter informeren over gezondheidsaspecten, behandelingen en bewerkingen, mogelijke allergenen in het product en de herkomst van ingrediënten.

Bovendien moet de leesbaarheid van etiketten sterk worden verbeterd. Dat betekent in de praktijk vaak meer informatie en onderscheidende lettertypes (groter, opvallender). Voor veel producten geldt dat de informatievoorziening op de etiketten zeker impact zal hebben op de commerciële uitstraling en behoorlijk veel meer ruimte in beslag zal gaan nemen. Ruimte waarvoor plaats gemaakt moet worden in het packaging design.

Alle eisen voor voedselinformatievoorziening staan beschreven in een lijvig document van maar liefst 69 pagina’s. Daarin staat bijvoorbeeld hoe allergenen voortaan vermeld moeten worden, welke corpsgrootte u minimaal moet gebruiken en of u uw nanomateriaal moet vermelden. Voor al deze dingen, en nog veel meer, staan duidelijke eisen beschreven.

Start op tijd!

We hebben gemerkt dat een en ander een enorme impact heeft die bovenop de reguliere werkzaamheden van een packaging design afdeling komt. Goed packaging design management ondersteunt door een packaging workflow maakt dat het proces aanzienlijk soepeler zal lopen.

Wilt u weten welke aanpassingen voor uw producten moeten worden doorgevoerd? Of wilt u uw klanten helpen om een goed project op te zetten om de voedselinformatievoorziening op tijd in orde te krijgen? Wij hebben experts in dienst die deze verordening buitengewoon goed kennen en de gevolgen voor al uw packaging design, artwork en prepress prima in kunnen schatten.

Neem voor meer informatie contact op met Maureen Beerepoot via m.beerepoot@froq.nl