Select your language

Welcome to the FroQ blog

Désolé, cet article est seulement disponible en Anglais et Hollandais.
Leider ist der Eintrag nur auf Englisch und Holländisch verfügbar.
這個博客只提供英語和荷蘭語

Nieuwe regels etikettering niet onderschatten

Author: FroQ. Published on 4 november, 2013.

Nieuwe Europese Verordening Voedselinformatie vanaf 13 december 2014.

De gevolgen zijn groot. Etiketten van voedselverpakkingen moeten worden herzien.

Nieuwe regels etikettering niet onderschatten

De verordening* voorziet in een betere leesbaarheid en zeer gedetailleerde informatie voor de consument. Dat heeft grote gevolgen voor het design, het artwork en de pre-press activiteiten voor de verpakkingen. Het lijkt misschien nog ver weg maar over een jaar moeten zowel de merken als private labels voldoen aan de nieuwe voorschriften.

Veranderingen in vogelvlucht

De nieuwe minimale corpsgrootte neemt 25% meer ruimte in op de etiketten. Daarnaast moet extra informatie vermeld worden zoals de fysische toestand, de oorsprong van plantaardige oliën en vetten. Allergenen dienen onderscheidend uitgeschreven te worden in een ingrediëntendeclaratie. Ook de voedingstabel moet uitgebreider opgenomen worden met een verplichte volgorde. En bij diepgevroren vlees of vis dient u de datum van eerste invriezing te vermelden.

De verplichte informatie moet goed leesbaar zijn. Op verpakkingen waarvan het grootste vlak 80 cm² of groter is, is een lettergrootte van 1,2 mm. verplicht. Is het vlak kleiner dan “volstaat” een lettergrootte van 0,9 mm. Naast de verplichte corpsgrootte schrijft de verordening ook nog eens verschil in lettertypes voor allergenen voor.

Maatregel met grote gevolgen

De nieuwe informatievoorziening op de etiketten zal grote gevolgen hebben op de commerciële uitstraling van producten. De informatie neemt veel meer ruimte in op de verpakking. Om nog maar niet te spreken over verpakkingen waarop alle informatie in verschillende talen wordt vermeld. Dit heeft natuurlijk een enorme impact op de werkzaamheden van uw packaging design afdeling en de externe partners. Extra informatie moet worden vergaard, alle ontwerpen en bronbestanden dienen aangepast te worden net als grote hoeveelheden SKU’s.

Vijf voor twaalf

Zoals gezegd, de wet treedt in werking op 13 december 2014. De gemiddelde doorlooptijd voor het ontwikkelen van een verpakking neemt een aanzienlijke tijd in beslag. Deze doorlooptijd is ook nog sterk afhankelijk van goed packaging design management en een packaging workflow.

Neem vooral contact met ons op als u wilt weten welke aanpassingen voor uw producten moeten worden doorgevoerd of als u uw opdrachtgevers wilt helpen om een goed project op te zetten om de voedselinformatievoorziening op tijd op orde te krijgen. Maak gebruik van onze kennis over de verordening en onze expertise over de gevolgen voor uw packaging design, artwork en pre-press activiteiten.

Neem voor meer informatie contact op met  Mark Dahlhaus m.dahlhaus@froq.nl

*Europese verordening EU verordening Nr. 1169/2011